.watch out.

Thursday, June 30

DULU 'D' TAPI TADI 'M' HANYA KERANA TRANSFORMERS!

assalamualaikum....



BETUL! dulu dapat la jugak 'D', tapi tadi wahhh! terus dapat 'M'! tak sangke pulak dapat 'M'! tak pernah pernah dapat 'M'! tadi la pengalaman yang gile aku rase. 'M' tu jangan main main. bukan calang calang orang boleh dapat tu. 



hah! ni bukan story aku pergi ambik test ape ape ke, dapat gred teruk dalam exam ke, tidak tidak. tak langsung berkaitan dengan exam paper ok! ni adalah alkisah aku pergi tengok TRANSFORMERS yang latest punya yang baru keluar kat CINEMAS around MALAYSIA hari ni. seriously! FULL HOUSE! alkisah nak jadikan citer, adelah kawan aku ni, MEOR name die ajak aku pergi tengok wayang bersama AINA. katenye nak pick up aku kol 1430, tapi, die datang agak lambat. so, lambat la jugak sampai kat BIG CINEMA tu.



orang dah ramai giler kat sane! jadi pergi la membeli tiket. tapi kat screen dah tulis dah, transformers tengah SALE FAST! meaning, hampir habis la kan. tup, tup, bile beli tiket, orang tu kate yang 1515 tinggal yang front row je! ahhh! sudah, tak pernah pernah aku duduk front row dalam wayang ni! si MEOR tu kate, tak pe lah, die belanje! so, aku pon ok je la. 



pengalaman duduk front row dalam wayang memang gile la! mendongak habis! selalu, paling bawah pon, aku duduk row 'D', tak pernah la lagi duduk row 'M'!tapi tadi, kami bertige dah buat sejarah masing masing. ape kan daya! ramai sangat yang nak tengok. mule mule tu memang kami bertige je kat depan tu, tapi tak lame lepas tu, penuh sudah front row tu! wahh! fenomena betul ye transformers ni.



huh!almaklumlah, aku ni tak pernah pon melayan citer ni. tadi la first time aku tengok. jadi, agak kurang faham jalan citernye sebab die kan kesinambungan dari yang 1 and 2. tambah lagi dengan aku yang tak berape nak minat ni. tapi overall tadi quite good! ade a little humor jugak dalam citer ni! and quite cool la bende bende dalam tu terutama sekali THE CARS! ade robot yang cute! hahahah! i like! so, overall aku bagi

4 out of 5
then kami pergi MCD la mane lagi. tempat lepak biase kami! kami makan GCB!

aina dan saya! 

driver @ meor muhammad azrin!

semua balun GCB! hahaha

sekian,



Tuesday, June 28

UKM-UNPAD (PART2)

assalamualaikum.........



jadi kesinambungan daripada entry yang lepas!



ade yang tanye aku, aku nak sambung more kepada MAMAT tu o kepada interview?? hah! jawapan yang aku bagikan was---> BALANCE! so, kite tunggu dan bace je la ye samada balance atau tidak entry ni! hahahha. 




so for the second day, aku datang agak awal la tak macam first day tu. so, aku dengan papa duduk la dekat kafeteria HUKM tu dulu. sambil sambil papa beli and makan sarapan. (aku tak makan coz mase tu aku rase kalau aku makan mungkin akan keluar balik. ni kire simtom simtom nervous la ni) aku sampai around 0740. tengok keliling agak agak dah ramai yang masuk dalam, baru la aku msuk! so, BLAH, BLAH BLAH bLAH......



kami semua kene naik tingkat 4 untuk ambik ujian hari tu. test yang pertama untuk hari tu was about psikologi la. kire nak tau personaliti la. sesuai tak nak jadi doktor! and, aku tak expect la yang soalan die punye banyak! mengalahkan USM! kalau USM tu 300+ je, ni sampai 500++ wahh!mase 2 jam! soalan die biase lah, banyak yang diulang tapi dengan ayat yang lain! ecehh! then bile sampai 30-40 minit terakhir, ramai kot yang keluar. lebih separuh dari dewan tu keluar. aku nak keluar gak, tapi, aku still dekat soalan no 400+++! so, banyak lagi kan nak habis! penat deh buat bende tu. in english lagi!



then the second test! hah! yang ni serious aku cakap memang gile! ade ke patut keluar soalan PHYSICS tahap tinggi punye. (meaning kirenye tahap matrik and asasi la) bukan ape, almaklumlah, teman ni budah BIO, mane le teman belajo bab fizik ni oitttttttttttt! BIO punye soalan pon belom tentu betul, nikan pulak fizik! dah la tak pernah sentuh fizik dah lepas habis form 5. bayangkan lah, ape je yang aku ingat pasal fizik. so, jalan terakhir, TAWAKAL! kalau tak silap aku la:

MATHEMATICS- 35 Q
BIOLOGY-25 Q 
CHEMISTRY- 20 Q
PHYSICS- 20 Q

habis je test tu, kene isi borang permohonan masuk UKM. 


BLAH BLAH BLAH BLAH. 


nak gambar 4 keping! terbaik! hari tu call tak cakap pon nak gambar! then dorang kate ade pusat multimedia kat bawah. nasib baik lah. then, habis 8 HINGGIT aku! LUNCH TIME! (ok, perut aku dah mule sakit. lapar kot) habis je makan, aku dapat rase perut aku sakit. (ok! masuk angin nampaknye. tu la tak sarapan! sarapan kan menu yang penting! ok! ni ke calon doktor? haiissshh) 


MAMAT tu kan, aku nampak die time die masuk ke dewan nak ambik test tu. sebab ape aku boleh nampak? hah! sebab, aku duduk DEPAN! so, die masuk ke, die keluar ke, memang aku nampak la. (ouh lupe nak mention. pagi tu time tunggu kat lobi, aku nampak die jugak. then die pergi kat belakang. haisshh! memang tak boleh usha la,. takkan aku nak pusing 360 kot??) 



hari kedua ni, aku tak tahu sangat dimana kewujudan MAMAT tu. ye la. tak macam first day. die duduk depan aku berape lame kan. memang usha habis la. tu pon tak dapat nak usha sangat coz nanti ape pulak kan kate die. tapi sempat la jugak MATA BERTENTANG MATA! hahahahah! then due due tersentak, then SENYUM lah ape lagi!! hahaahha! aduhh! (macam pengalaman lame berulang je ni. macam pernah aku bertentang mate dengan seseorang ni. then.......ahhhh! teke la sndiri. heeee) 




last aku jumpe MAMAT tu was mase aku nak pergi hantar borang borang yang diisi tadi and nak bagi tau yang aku dah snap pic kat MULTIMEDIA. die pon naik atas balik coz nak betul kan borang die. tapi kami tak naik 1 lif. ye la ade 4 lif kot. tak tau la die naik lif yang mane 1. hurmmm.. macam mane ye nak gambarkan muke die kat kamu kamu semua? ni terbayang ni. tapi tak tahu nak lukis la  pulak. hurmmm.. mungkin kah macam ni..


jauh panggang dari api! hahaha! tapi part warne kulit tu ade la! die putih ouh! then yang lain semua reverse kot! badan die tak la sase macam KIM JONG KOOK ni, badan laki biase la. mate die pon tak sepet. rambut tak messy. kemas tapi still ade style. bentuk muke lebih kurang kot! hehehehe, bayang kan lah sendiri ye....



sekian,







Monday, June 27

UKM-UNPAD (PART 1)

asslamualaikum.....

 jadi baru sekarang aku rase free nak update pasal aku puye interview hari tu. hurmm. mane nak mule ye. 

ok! 1stly, mase hari interview tu, aku datang agak lambat la dari yang lain lain. suppose aku datang before 0830, tapi aku agak lewat la. bukan diesengajakan, tapi dah orang yang nak tunjuk jalan tu agak lambat, dengan jam lagi, (KL, paham paham je la) so, sampai je dekat PUSAT PERUBATAN UKM (PPUM) tu dah almost 0845. dengan rush, aku dengan mama pon pergi la ke tempat yang dorang bagi tahu hari tu, TINGKAT 10, BLOK KLINIKAL (CORE A). hah! dah payah cari sane, cari sini, tukar lif sane, tukar lif sini, orang tu kate sane, orang ni kate sini! haishhh! macam macam. alih alih, bukan kat situ tempat pendaftaran, dekat BLOK PENDIDIKAN rupenya.. hah! tu la akibat datang lambat kan.



tapi kan, (tak nak kalah jugak tu) bukan salah aku sepenuhnye pun! memang dorang yang kate kat situ time call hari tu. dah la oanggik interview ni tak de surat, xde hitam putih langsung! so, memang konpius la! itu la akibatnya! BLAH, bLAH, BLAH... sampai mase interview!!!!



before tu, mase dok tengah menunggu giliran ni, ade la sorang ni yang duduk side by side dengan aku, die relax giler! serious la. minah tu memang sempoi je. siap main game kat phone lagi. mesej mesej la. aduhh! orang lain pegang phone pon tak nak! (termasuk lah aku. nervous punye pasal) then, ade seorang mamat yang duduk in front of me, huh! ok la. boleh tahan jugak muke die! bak kate orang orang, SEJUK MATE MEMANDANG! hahah! dapat la jugak aku meng'usha' die! hahahha! (salah niat dah tu). mamat tu nmpak style la jugak! memang ade karisma seorang doktor! tapi name die aku tak tau la pulak. coz turn aku dulu then baru die. so memang tak tau la name die coz lepas tu aku terus BLAH je! (tak kuase aku nak duduk kat situ lelame)



ok! then my turn untuk di interview! masuk je, nampak la interviewer aku 2 orang. seorang laki, seorang perempuan. yang man tu dari UKM then yang woman tu dari  UNPAD! terbaikk! aku agak dorang nak tanye aku yang susah susah. last last dorang just tanye:

  • perkanalkan diri
  • where did you know bout this program
  • what did you do in school
  • what are the disciplinary prob in your school
  • what is the good listener
tu antare yang aku igt la! so, memang biase biase je soalan die. tapi nervous punye pasal, aku tak dpt jawab dengan proper! grammar aku entah kemane! haishhh! sadis untuk aku ingat! kelakar jugak bile ingat balik! ape pon, tu la pengalaman PERTAMA aku pergi interview! yup! FIRST time ouh! 





bersambung.....................


p/s: nanti kan sambungan untuk HARI KE-2! lebih banyak pengalaman dan pasal MAMAT kat atas tadi tu..:)

sekian,  

Sunday, June 26

Purpleholic Littlestar (나나)

assalamualaikum....


apa khabar? sihat? hah! jangan terkejut pulak kenapa la aku buat title macam tu. siap ade tulisan korea lagi tu. hah! kalau nak tahu, tu la MANGSE kite yang seterusnya! kepada yang mengenali name tersebut, anda pasti tahu siapa die kan. 


NABILAH

itulah die tuan empunya diri! sungguh comel kan..:) 


die ni adelah seorang yang 'KOREAN'holic! memang giler dengan cerite cerite korea. termasuklah pelakon pelakon yang comel lagi kacak cantik dan hensem bergaya! 


jadi, seperti rakan rakan yang aku ceriter before ni la kan. aku kenal die ni melalui tak lain tak bukan, PRD la! start dengan DINNER untuk PRD. and aku selalu jugak nampak budak ni. ye la die ni adalah MC yang seangkatan dengan FIKRI mereka ni selalu sangat la jadi MC bersama tiap kali ade event PRD! so, memang aku selalu la nampak die. tapi, aku tak pernah sekali pon aku tegur die, sampai la tiba hari preparation untuk DINNER PRD



then lepas tu baru la yang aku tahu yang kami ni duduk 1 BLOK! cume aras je lain. die duduk aras 4, aku pulak aras 3! since dari tu la. die ni selalu jugak datang ke bilik kami. kadang kadang saje saje je datang, tapi kadang kadang die nk tengok citer....


ye! itulah cerite yang die mahu tonton bersama roomate saya yang 2 orang lagi tu. AINAN TASNEEM & HASYIMAH HARUN! mereka sangat gile gile kan cerite tu! aku? aku nak jugak tengok, tapi almaklumlah, aku takut pulak addicted nanti, so, aku ambik jalan yang SUSAH sebenarnye, TAK TENGOK bersama mereka! haissshhhh! YANG DIATAS je yang tahu betape terseksenya aku! dorang dok gelak punye seronok, aku kene la dok pekak kan telinga aku ni dengan ear phone! pasang kuat kuat. so that aku bole study! hahahahahha! aku tak kisah pon! coz aku memang boleh study sambil pasang @ dengar lagu! hehhehehe!



hahaha! ape ape pon! memang 1 pengalaman yang seronok la mase tu! siap datang bilik makan durian bagai! hahahaha! boleh rase la kalau die tak datang kat bilik tu! hehehehe. NABILAH ni is someone yang aku rase yang sangat la HAPPY GO LUCKY! die memang selalu sangat happy! and die ni tak kisah if kita tanye die pasal BF! hahah! memang cool habis la! suke suke!




tapikan, ade something yang aku wonder sgt! hari tukan, ZA'IM ade comment kat FB dengan NABILAH:

nampak macam za'im dok syok sendirikan..

ni yang buat aku tertanya tanye tu...

hah! ZA'IM tak syok sendiri sebenarnye.. NABILAH ade komen jugak. hee. mane aku tau? sebab before tu aku ade komen dekat post yang same jugak! NABILAH nk fly pergi mane?? INDIA ke?? sorry ye kalau aku agak OUT TO DATE! heee. serious ni aku tak tahu! heee. mungkin ade sesiape yang boleh kasi tau kat aku??? mungkin korang pernah comment comment @ sembang kat group and aku tak bace kot! sorry sorry..:( MY BAD!


NABILAH: good luck friend untuk ape jugak yang ko bakal lalui dalam hidup! thanks coz layan aku as one of your friend! :) keep in touch ok! even kite tak la rapat sangat, tapi every inches of the memory yang kite create together memang seronok and insya-Allah, aku akan ingat samapi bile bile. i'm sorry too kalau kalau aku pernah buat ko marah @ terguris hari @ kecil hati @ ect. go go go KOREANholic! :D

sekian,







Thursday, June 23

CUKUP KE 300 WORDS?

assalamualaikum..


jadi setelah aku straggle malam tadi dan pagi ni. finally, aku berjaya siapkan jugak essay ni..:) grammar aku mungkin banyak yang salah! hurmm. my english is really bad ouh!




 I am the second daughter from 5 siblings. Being the second daughter in the family did not put me in the full of pressure. However, since my younger brothers and younger sister are there as the observer all the time, I have to be the good role model to them. I have taught to be honest, kind-hearted person, responsible and determined in very good effort. I was born on 8 May 1992 in Hospital Teluk Intan, Perak and was given name Ainur Syahidah bt. Abdul Rahim. The name suit me well up until now. My parents always place a big hope on me to fulfill my responsibilities as a children and also human-kind.


My family is not classified as the rich family, but we live happily without any lack of necessity. My father work as welder at his own shop. While my mother is work as administrative assistant at The District and Land Offices, Hilir Perak. They always fulfill their job as parents. Never regrets anything that had been done. Sacrificed everything just to see my siblings and I succeed in our life. My elder sister is in her third years in degree in radiography at UiTM Puncak Alam. I do get lots of influences from my sister. She had done a great jobs towards her studies. I do admire her.



I finished my primary school with flying colours. I get 5A's in UPSR. Even though I did not get any offered to go to the brilliant boarding school, I still had a full spirit in myself to continue my study at SMK. Sungai Manik, Teluk Intan. However, after a year, I had to change school due to few reasons. I had transferred to SMK. Raja Muda Musa, Teluk Intan. Luckily, during my first year in that school, I being offered to join the school Malay debater team. Since that, I had represented my school in Malay debate until form 5. I got lots of experience since I joined this team. I learn how to manage my fear when facing the crowds.



My team and I managed to win the competition at the district level in 2007 and 2009. in 2007, we only managed to stand until the second round during state level but in 2009, we had increase our effort so, we managed to go until the quarter-finals. Praise to God. I had learnt lots of things regarding the self-confidence and also positive thinking. I managed to overcome my fear when facing the crowds. I also represent my school in public speaking. However, I did not managed to get any prizes.



Despite of my co-curriculum achievements, I never forgotten to focus on my study. In 2007, I got 7A's and 1B in PMR. Thank God, I managed to keep my momentum during SPM. I got 6A's, 3B's and 1C. Even though that was not my best result, I do proud to myself because in this year, I have been nominated as the head-prefect of my school. As all known, this job had lots of responsibilities. Praise to God, I could played my role as head-prefect successfully. At first, I was a little bit worry either I could manage my time for my study and the duty as the head-prefect. With lots of support from my family, teachers and friends, I have done my job successfully.



In 2010, I further my study at Perak Matriculation College in Science stream. Since that I had realised that I have really deeply interest in the field of medicine. I have a simple philosophy, fill what is empty and don't empty what is full. It means, we must cover our weaknesses with our strength but don't cover our strength with our weaknesses. This simple philosophy have a very great impact towards myself. I had tried really hard to achieve my dream to become a doctor. I always became a dreamer. Just like Harriet Tubman said, "Every great dream begins with a dreamer. Always remember, you have within you the strength, the patience, and the passion to reach for the stars to change the world."

I do grab the opportunity that came to me when University Kebangsaan Malaysia offered me to attend the interview for Degree of Medical Doctors with the cooperation Universitas Padjadjaran , Bandung. It become more pleasured when I known that MARA also will give the loan for the succeed students. I known this was the great opportunity for me to achieve my dream. To become a doctor is not just help others, it also a part of human-kind job to others. Actually, I really want to serve to my family members. But I know, it is no such thing that a doctor can treat their own family members. So, I determined to sever others well so that other doctors will treat my family members well too. It is because I believe, what's comes around, goes around.

Now a days, Malaysia is searching for the more available potential doctors. With the hope of nation, I hope, I can serve to the community as they also have done lots of good works to make Malaysia as one of the wonderful country. This is my way to thank them. After I finish my study I hope I can serve my country well. With this kind of determination, I believe I can make Malaysia as a better country. With that, I end my writing with full of hope.

Tuesday, June 21

KUALA LUMPUR KOTARAYA ku (???)

assalamualaikum....


kabare semuanya? waras? wes mangan? (ok! tamat la sudah kelas bahasa JAWA untuk kali ini) 


sebelum ape ape, jom lihat lihat gambar yang telah disediakan untuk anda semua! mungkin ramai yang dah familiar dengan bagunan tu, tapi mungkin jugak ade yang kate "aik! ape kejadahnye bangunan tu? ade dekat MALAYSIA eh?" hah! tu aku kate kemungkinan je la ye.. maaf ye..


from the side dengan bantuan lampu jalan!



yang ni mase betul betul kat bawah KLCC

gambar yang saya paling suke!

buat mereka yang masih tidak tahu ape bende name bangunan yang aku dok snap gune handphone yang tak berape nak canggih tu, ini lah die KLCC! yang menjadi kebanggan rakyat Malaysia! patut bangge ouh dengan bangunan ni! inilah yang menjadi salah satu daya penarik pelancong untuk datang ke MALAYSIA ni.


tapi kebetulan pulak time aku datang tu, penuh ni depan KLCC tu dengan abang abnag polis! apakah yang mereka buat? ade perjumpaan abang abang polis sedunia ke? atau abang abang polis ni dok melepak je kat situ? ouh! sudah semestinya kerana kerja mereka dekat situ. kerja ape? ala, kan ade menteri meteri negara luar datang Malaysia untuk LID tu, dorang ade dinner katennye dekat KLCC malam tu. tu yang penuh abang abang polis tu. 


kemudian beralih pulak kepada gambar gambar yang ini:

my papa and haikal!

duduk duduk dulu.
nah! ambik yang ni pulak!






part ni, aku suke gambar yang ni..:)

orang yang paling banyak berjasa malam tu.
yang pakai baju putih tu. kalau xde die,
memang tak jalan jalan la kat KL ni..;)


korang teke la sendiri kat mane gambar gambar tu di captured! 


aduhh! lepas ni nak buat entry pasal interview and entry pasal KAWAN yang aku dah janji dulu.. nantikan ok..:)

sekian,president F!NGERs 



Monday, June 20

SEBAB WANITA CANTIK BERTUDUNG! credit to: misyamfuan.blogspot.com

(¯`´¯) ..•¨`*♫ ✿ ܓ
´*.¸.•´♥ 8 SEBAB WANITA CHANTEQ BERTUDUNG!!
●/
/▌
/ \

(✿◠‿◠) Tuntutan agama

●❤● Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab, “Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan mahramnya.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Mengurangkan dosa

●❤● Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Lebih pintar dan tenang

●❤● Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Tidak membazir

●❤●Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampu, pewarna rambut yang mahal atau pergi ke salun.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Lebih sopan dan manis

●❤● Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi wanita2 nie ada value added sebenarnya)

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Rambut lebih tahan lama dan sihat

●❤● Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia yang merosakkan.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Menjadikan diri anda “Mahal”

●❤● Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya yang tinggi di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Lebih dihormati

●❤● Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi..

InsyaAllah,Amin ya Allah..Jom sama2 kita bertudung dengan SEMPURNA!!!^__^

p/s: do follow this blog: MISYAMFUAN (saya dapat ni dari blog dia! memang menarik blognya! rugi tak follow)

sekian president F!NGERs 

Friday, June 17

AGAK SIBUK. JADI TAK SEMPAT NAK UPDATE!

assalamualaikum...


MAAF YA SEMUA! LAME TAK UPDATE BLOG NI. SAYA AGAK BUSY MINGGU NI. MAAF YE. SAYA ADE INTERVIEW PENTING ISNIN AND SELASE NI. WISH ME LUCK K. INTERVIEW UNTUK MEDIC DEKAT UKM DENGAN KERJASAMA UNIVERSITAS PADJADJARAN, BANDUNG.


MAAF SEKALI LAGI! DOAKAN SAYA SUPAYA DAPAT BUAT YANG TERBAIK UNTUK INTERVIEW TU NANTI OK! SAYANG SEMUA!

sekian, president F!NGERs

Tuesday, June 14

KENAPA GUNA BAHASA SINGKATAN?

assalamualaikum..



hah! aku mule terfikir nak buat entry ni lepas one of my friend mintak tolong aku berkaitan assignment die. die kene buat as tajuk yang kat atas tu la. so, aku pon bagi la beberape idea. then aku pon dok bertanya dekat kawan kawan lain di FACEBOOK! ramai jua yang bagi pendapat masing masing. nk jadikan citer 50 comment jugak la dekat status aku tu.




terima kasih kepada rakan rakan yang sudi bagi pendapat masing masing. antare pendapat mereka:





then ade dua comment yang menarik perhatian aku:


ape yang za'im ckp ni memang betul! itulah kelebihan otak manusia
dengan hanya tengok huruf depan dan belakang anda dah boleh bace!

hah! kalau ade yang tak percaya boleh la GOOGLE sendiri. and one of the reason kadang kadang kite salah eja perkataan! then za'im tibe tibe:

aku konpius jap. kenapa za'im?

laa. ye ke. kesian die. penat penat die cari tak publish pulak!
ape pon! thanks bro! :)


ape pon, penggunaan bahasa singkatan ni boleh jadi satu keperluan dan kerosakan juga! ianya perlu bila:

  • anda nak jimat mase menulis SMS
  • anda mahu jimat ruang ketika ber SMS
  • anda mahu jimat wang
  • anda mahu lebih mudah untuk menulis. tangan pon tak letih.
  • anda mahu mengikut trend!
  • anda mahu......(ape ape saja yang anda mahu. hee)

kerosakan bila:

  • anda tulis surat surat rasmi guna short form!
  • anda jawab easi guna short form.
  • anda menggunakannya untuk maksud tertentu yang bertujuan untuk menghina orang lain kerana hanya anda dan orang tertentu sahaja yang faham. (macam ala ala secret code macam tu)
  • dan segala keburukan yang lain...........

jadi fikir fikirkan lah! ada baik dan buruknya! :)


p/s: nantikan entry baru mengenai sorang lagi SAHABAT! siapa ya mangsa kali ni? nanti kan.. coming soon..:D


sekian president F!NGERs








Friday, June 10

SEKARANG BATMAN DAH TUKAR JADI BATWOMEN!

assalamualikum...



pada suatu petang yang hening, kami memberhentikan kereta untuk minum petang di senuah gerai di Terengganu. makan kopok losong! kami pon book la 2 meja. lepas semua habis order order makanan dan minuman, satu conversation telah tercipta antara beberapa orang manusia:


pak cik: ain dah ade BF?
aku: tak de lagi. hee
pak cik: kakak dah ade?
aku: ade!
pak cik: orang mane?
aku: kelate! heee
mak cik: amboi! pakat pakat ambik sebelah timur pulak ni!
aku: a.ah. tak tau la die. hee
pak cik: mane tau?
aku: die kasi tau la. hahahaha
mak cik: ain nanti nak cari orang mane?
aku: tak tahu lagi la. tengok la. mane mane pon boleh.
mak cik: cari la orang yang kaye sikit. hah! ape kate kamu cari orang Brunei ke. Brunei kaye kaye orang nye. boleh lah kami semua naik flight nanti! hahaha
aku: hahahahahahha (hanya mampu tersengih dan ketawa)




hahahaa. hope anda semua tak konfius dengan dialog di atas! mak cik saya tu cuma main main je! hahaa. kami memang begini! :)


sekian, president F!NGERs

Thursday, June 9

MAKIN SEDIKIT ENTRY DARI MEREKA!

assalamualaikum...


ok! kenapakah orang orang yang aku follow dekat blog ni semuanya makin kurang aktif? hurmm jadi semakin kurang lah bahan bacaan aku nampaknya. kene la mencari alternatif lain macam ni. jadi sebagai penyelesaian yang terbaik, aku telh pon meubuhkan sebuah TUMBLR yang diberi nama THE SCRIPTS OF LIFE! dekat sini ade la jugak orang yang aku follow + followers aku. even TUMBLR ni bukan lebih kepada entry yang panjang berjela jela, tapi masih ok la untuk aku menghilangkan kebosanan ni.




jadi kepada semua semua yang ade TUMBLR, ape kate korang follow aku then aku akan follow korang balik! aku ni tak kisah sape pon yang follow aku, samada aku kenal o x, aku still akan follow balik. mane la taw kot kot bole nuat kawan n share something kan. :) MY TUMBLR. FEEL FREE TO VISIT AND FOLLOW.:) 


sekian president F!NGERs

NAK BUAT MACAM MANE, DAH TAK DE REZEKI. :(


hurm.. resut USM keluar hari ni. tapi aku x dapt la nak menempatkan diri dekat USM! nak buat macam mane kan. dah tak layak pon nak masuk USM. result pontak seberape. redha je la. UPU masih ade. tengok la nanti macma mane.hopefully dapat la ape ape kos yang ok..:)

Wednesday, June 8

RESEPI OF THE DAY!

salad telur! :)

SALAD TELUR:
  • salad
  • telur 3 biji (masak dadar)
  • mayonis
  • sos cili
  • timun (dihiris ikut suke)
  • serbuk untuk buat pecal
goreng telur then potong dadu, susun salad atas pinggan ikut suke. letak timun atas salad then tabur telur pastu,tabur serbuk pecal tadi. picitkan mayonis dan sos cili buat la corak ape pon. ulang la proses di atas seberapa banyak yang korang suke!
senang je resepi ni! buat yang dah jemu makan salad biase, ni la masenye untuk buat perubahan! hee:) simple je!
jangan lupe try k! dijamnin sedap dan berkhasiat! :)



* hasil kerja tangan saya tengah hari ni..:D


president F!NGERs



NILAI IMAN : CREDIT TO UMMU HANI :

Sahabat….

Nilai iman itu sebenarnya terlalu tinggi

untuk dicapai
Malah, iman itu juga adakalanya yazid
Dan adakalanya yanquz



Namun..

Hakikatnya aku ingin sekali
Memiliki iman yang tak lekang dek panas
Dan tak luntur dek hujan…
Agarku bisa menjadi insan
yang sepenuhnya islah kepada-Nya.



Sahabat…

Godaan itu juga sebenarnya
semakin kuat bila kita keseorangan…
Lantaran itulah…
Aku perlukan teman-teman
Yang sentiasa bersedia membimbingku
Untuk mencari dan menggapai redha-Nya.



Sahabat…

Seperti yang kau tahu
Teman itu adakalanya seperti penawar…
Sumber kekuatan kita
Dan adakalanya,
Teman juga seperti racun…
Melemahkan kekuatan kita.



Tapi sahabat…

Aku selalu berharap
Mendapat sahabat sejati
Yang tak luntur baik dalam suka atau duka
Yang tak hilang baik tika ku lemah ataupun bertenaga



Dan hari ini…

Aku mula mengerti
Sebenarnya masih ada yang setia
Yang sentiasa menyedarkanku dengan amaran-amaran Allah
yang sentiasa memujukku dengan tarbiah pencipta
yang sentiasa mengingatkanku dengan kehebatan syurga
dan sentiasa mendorongku menjadi dai’e mulia…



Terima kasih sahabat…

Kerana kaulah sahabatku yang setia
Moga ukhwah kita untuk selamanya…



Wahai Sahabat..

Tika diri kelapangan atau dalam kekangan,
AL-ASR punya tafsiran yg tersirat,
Di saat kehausan kecemerlangan, 
AL-MU’MINUN formula al-falah yg terhebat,
Bila jiwa dn hati diasak & disentak dgn kemenangan musuh Allah, 
AS-SAF mengutuhkan iman di hati lantas bersama di saf perjuangan


( sekadar perkongsian semula. credit to my friend: UMMU HANI yang sudi share di facebook )

JANGAN LUPE TARIKH TU, 10 JUN 2011, 12 TGH HARI!

KENAPA MANUSIA YANG MENGUASAI DUNIA?

assalamualaikum...



jawapan kepada persoalan diatas " kerana manusia adalah makhluk yang paling kejam antara semua makhluk di dunia ini" hah! itulah jawapan yang diberikan kalau korang tengok cerite???? (alamak, aku dah lupe ape name cerite yang aku tengok pagi tadi)! so, nak setuju atau tidak?? kalau ikutkan dunia sekarang ni, memang manusia boleh dianggap KEJAM terhadap manusia yang lain dan jua kepada makhluk lain atas muka bumi ni. 



dulu negara tercinta MALAYSIA ni kecoh dengan kes buang bayi sane sini! boleh dikatakan tiap hari mesti ade kes buang bayi yang kita baca @ tengok dekat surat khabar mahupun TV. tapi bila aku kate DULU, tak bermakne sekarang dah rede bende tu. malah aku rase MANUSIA ni semakin kejam! bukan je nak buang malah BUNUH lagi! paling latest, malaysia degemparkan dengan kes buang bayi yang dicampak dari tingkat atas bangunan! wah SERONOK gilerkan main campak campak ni! ewah ewah, ingat bola ke nak campak campak?




i know bende ni macam dah lapuk kan! tapi, manusia ni kalau tak di ingatkan, memang akan semakin menjadi jadi. rasenye tak payah la dok cerite kes kes yang lame lame tu. memang 7 hari 7 malam pon tak habis if nk story semua. kepada yang menjadi PEMINAT setia kepada latest news memang tahu la seberapa banyak kes buang bayi kat MALAYSIA ni.



so, persoalannya, adakah tepat jawapan yang ade kat dalam CERITE YANG AKU PON DAH LUPE TAJUKNYE  tu? manusia ni paling kejam thats why manusia ni boleh kuasai dunia? kalau jawapan tanpa berfikir sedalam dalamnya, munhkin YA. tapi, bagi yang MUSLIM kita semua tahu kan, tujuan kita ade dekat muka bumi ni adalah sebagai KHALIFAH ALLAH! jadi  jangan la sesekali kita mungkiri JOB yang ALLAH dah bagi kat kite tu. 



aku sendiri pon belum la sesempurna mana untuk menjalankan JOB yang ALLAH dah bagi tu. tapi harap harap kita sama sama dapat memperbaiki kelemahan diri masing masing dan muhasabah diri kita balik! semoga kita sama sama dapat lunaskan JOB yang telah diberikan kepada kita dengan jayanya. insya-ALLAH..



president F!NGERs

Monday, June 6

KELEBIHAN BULAN REJAB


Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu 


kemuliaan di hari kiamat.



Sabda Nabi s.a.w.:

Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan

dengan LAILATUL-QADARnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.





REJAB bulan menabur benih.

SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.

RAMADHAN bulan menuai.





REJAB menyucikan badannya.

SYA'ABAN menyucikan hatinya.

RAMADHAN menyucikan rohnya.





REJAB bulan taubat.

SYA'ABAN bulan muhibbah.

RAMADHAN dilimpahi pahala amalan



president F!NGERs
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...